Om du står mitt i skiten – så ett frö!

Du har säkert redan insett att vi inte tänker försköna vuxenlivet eller berätta några lögner om att allt blir bra bara du är smal, vältränad, bär rätt kläder, bor i rätt bostadsområden, är vit, man, svensk, renrasig och har korrekt huvudform… Snarare har du redan märkt att vi väljer att visa dig både saker vi noterat är helt galna, oavsett var de inträffar på planeten, och att vi dessutom försöker – utifrån vår egen förståelse – ge dig verktyg för att göra det vi redan vet att du vill; skapa en framtid med plats för dig och din familj. Både din nuvarande och din framtida.

Runt vår planet ägnar sig företag åt att odla genmanipulerade grödor, som de tagit patent på och genom internationella handelsavtal och de nu klubbade internationella sekretesslagarna tvingar bönder som tidigare kunde livnära sig på att odla med frö från förra årets skörd till att dels köpa de patenterade grödorna (bl a majs, soja, vete) och dels köpa de oljebaserade pesticider och gödningsmedel som krävs för att något alls ska växa upp. De genmodifierade grödorna måste nämligen badas i dito patenterade aktiveringsämnen för att börja gro. Att de sedan bidrar till massiv bidöd (vilket potentiellt kan slå ut oss som art) och har visat sig ha mycket tveksamma hälsoeffekter för både djur och människor är naturligtvis ytterligare en ögonöppnare.

Men det stannar inte där – med förgiftat grundvatten, utarmade jordar som gör att maten du äter inte längre ger dig tillräckligt med näring, samt resterna av alla gifter som du får i dig när du tror du äter nyttigt. Det blir värre. Den billiga majsen och sojan, som odlas bland annat i nyskövlad regnskog (man måste kapa mer och mer eftersom marken till sist inte går att odla på alls), används för att få fram snabbväxande kött (kor, grisar) i djurstallar som får koncentrationslägren från andra världskriget att likna sommarkollon. Där tvingas de äta mat de inte är anpassade för, med effekten att bland annat kornas magar blir rena inkubatorer för bakteriekulturer. Därför pumpas djuren fulla med antibiotika och tillväxthormoner, så att de inte ska trilla av pinn innan de nått en acceptabel slaktvikt. Sedan ”tvättas” köttet i andra kemikalier för att bakterierna ska försvinna… istället får vi allt fler fall av antibiotikaresistenta bakteriestammar (så att vi riskerar dö på ännu fler sätt än ren undernäring).

Nu är det ju inte så enkelt som att tro att företagen vill oss väl i livsmedelskedjorna heller; de samarbetar nämligen för att slippa märka ut vilka varor som baseras på den här typen av odling/djurhållning och dessutom har de aktiva lobbyister som påverkar politiker att stifta lagar som skyddar företagen (och gör det möjligt för företagen att stämma länder som försöker skydda sina medborgare). Ingen har hävdat att politiker drivs av logik… L Å G I Q är nog närmare sanningen, eller ren och skär girighet. Det finns exempel på politiker som ena dagen varit ansvariga för att granska en viss verksamhet bara för att nästa dag vara anställda av det företag de nyss ”granskat”.

Eftersom maten du äter inte längre ger dig den näring du behöver och har skördats väldigt tidigt för att sedan transporteras runt klotet så smakar den inte lika bra som den skulle ha gjort om den kom från en ekologisk odling och nådde din tallrik samma dag då den skördats optimalt näringsrik. Dessutom är det ju så att det inte är ekonomiskt smart att ha saker i affären som kan bli dåliga om ingen handlar dem, så maten förvandlas till färdigrätter fullproppade med tillsatser och socker för att hålla länge och smaka gott.

När du tittar dig omkring i en livsmedelsbutik nästa gång – så har du som bor i Sverige ändå en enorm fördel. Vårt jordbruk är inte riktigt lika vidrigt, men på väg åt det hållet. Vår djurhållning är bättre, även om den inte är i nivå med ekobondens gräsbetade kött. Vi är mycket mer restriktiva med antibiotika och tillväxthormoner. Ändå hittar du väldigt lite ekologiskt, närproducerat att leva av – trots att det av många lyfts fram som den optimala kosten (oavsett om du är blandkostare eller vegetarian).

Ron Finley beskriver situationen i USA som ännu mer tokig – där finns hela stadsdelar som är matöknar, dvs det finns bara snabbmat, sprit, tobak och vapen att handla – och fetmaepedemin (det är inte bara djuren som blir tjocka fort av snabba kolhydrater) slår hårt mot redan utsatta grupper.

I Sverige är vi med rasande fart på väg dit vi med – genom de ökande klassklyftorna, utanförskapet och illusionen om att allt blir så mycket bättre bara vi får några hundralappar extra i plånboken för att börja shoppa mer och få fart på vår ekonomi. Så i dag tänkte jag be dig titta en stund på en trädgårdsgangster i South Central LA – för visst är det så att även vi här i ett nu vintertäckt Sverige, kan vinna tillbaka mycket av den gemenskap och trygghet som nu håller på att gå förlorad – just genom att plantera ett frö.

%d bloggare gillar detta: