Spiraldynamik – entreprenörskap, personlig utveckling, utanförskap, skuldbeläggande och miljöförstöring i rasande takt

nlp-p-187Det blå samhället som lyckades ganska bra med att skydda gruppen mot individer, samt även individer mot gruppen (i viss utsträckning förutsatt att man av gruppen ansågs vara en del av den och därmed berättigad till dess hänsyn) hamnade, precis som alla föregående värderingssystem i konflikt med sig självt.

Det följer mönstret att det, varje gång vi hittar på en lösning på våra problem, samtidigt drar på oss nya problem som skapas av just den lösning vi valt. Dessutom har du som följt kalendern ett tag nu säkert också sett att pendeln ständigt svänger mellan individ- och gruppfokus. Samtliga värderingssytem finns dessutom kvar i varierande grad (när de väl dykt upp och blivit en del av vår historia). Det gör att vi kan hamna i många intressanta kulturkrockar som egentligen blir väldigt enkla att möta och lösa när vi väl ser bortom våra kognitiva kartor, kliver utanför oss själva och betraktar situationen lite från sidan – fast just den tråden tänker jag spara i ytterligare några dagar.

Fokus för i dag är det som kallas för det orangefärgade värderingssystemet. Pendeln svänger tillbaka från kollektivet till individen, som börjat se att det som officiellt anses ”rätt” inte alltid är det bästa sättet att lösa de problem som individen ställs inför. Samtidigt plockas delar av det kollektiva ned och de långsamt agerande byråkratiska institutionerna får stryka på foten en efter en mot snabbrörliga privatägda aktörer, som primärt agerar utifrån vinstmaximering för ett fåtal ägare.

Genom odlandet av ett synsätt på individer som helt ensamt skyldiga till allt från i vilket land de fötts till vilka sjukdomar de tänkt sig till genom nyandliga lagar (som säljs av den här erans nya prästerskap; livsstilscoacher som serverar punktlistor med svaren på allt och lite till) blir det legitimt att fnysa åt tiggare på gatan, för de kan ju faktiskt välja att göra något annat än att resa till ett svinkallt land mitt i vintern utan kläder, bostad eller något att erbjuda i form av efterfrågade varor och tjänster…

Dessutom är det ju deras eget fel, för de har ju valt att födas fattiga – och att de inte går på en kurs som löser alla problem och kostar mer än de kan tänkas tjäna på tio år är ju bara en fråga om att de utöver att de är lata och otacksamma för möjligheten, dessutom är oförmögna att prioritera.

Att de nyandliga lagarna inte fungerar (fast de av vissa upplevs så) handlar förstås om något annat; ändå vill många fortsätta snegla i såväl dagens horoskop, fråga ”andliga guider” genom betalsamtal där datorer slumpvis väljer generiska påståenden som passar in på allt och alla och lagarnas tillkortakommanden förklaras med att även detta är individens fel. Den är helt enkelt inte upplyst nog för att förstå…

Självförverkligande och individuellt ansvar samt valfrihet är ledord – och det leder verkligen till mycket som är riktigt bra även om det också krattar manegen för en hel del stolligheter; fast att fela är ju mänskligt, eller hur?

Förvånansvärt ofta leder dock det orangefärgade tänkandet till att individer och företag tar vilda chanser som de själva inte behöver ta smällarna för; se bara på hur bankerna drivit fram bubbla efter bubbla och alltid blir ”räddade” av de som de just ruinerat.

Se på rederier som sparar en slant på att ha knappt sjödugliga båtar i sin fartygsflotta och som drar ned på personal till den grad att olyckor och miljökatastrofer inträffar; där de skyldiga alltid kommer undan men naturen och hela samhällen kan bli utslagna för lång tid framöver. Se på kärnkraftsverken och olyckorna och alla gånger våra egna ”säkra” kraftverk fått stängas.

Eftersom vinstmaximering hamnar i fokus – på bekostnad av allt annat, inklusive våra chanser till överlevnad som art på planeten – börjar detta system häva ur sig massvis med miljöproblem samtidigt som det slukar ändliga resurser. Allt baserat på ett par riggade system (det är inte rätt, men bäst för några få som prioriterar sin egen överlevnad, inte din). I kombination med hjärntvätt (reklam i alla typer av media) och den skuldfälla vi tidigare berört… så har det orangefärgade systemet lyckats utmärkt… fast vi har börjat få slut på planeten…

I morgon spanar vi på den gröna vågen (i det här fallet stämmer även den politiska färgen ganska väl). Ses om några timmar och just det, ha det så kul i Luciatåget!

%d bloggare gillar detta: