Spiraldynamik för tonåringar – från överlevnad till blomstrande vuxenliv

Vid det här laget har du som kalenderläsare säkert börjat undra vart vi är på väg med kalenderns artiklar – finns det en röd tråd – kommer den hänga ihop i efterhand? Det finns en tråd – som förstås hör i hop med resten av sajten – att förmedla olika verktyg och nya perspektiv, att försöka se både hot och möjligheter, styrkor och svagheter och att hela tiden söka efter nycklar som ger dig chansen att skapa dig ett bättre liv.

Än så länge har vi bara skrapat lite på ytan. Frågat dig hur du kan utveckla mer av den där känslan du söker. Den som säger dig att du har kontroll och själv bestämmer över ditt liv.

Kanske har artiklarna utmanat dig att börja ta tillbaka makten över din egen självkänsla och att våga vara sårbar och öppen i en värld som gör allt för att dölja hur smutsig och trasig den är.

Förhoppningsvis har de gett dig en av många nycklar till vägen till ökad personlig makt (inte makt över andra, däremot makt över dig själv), genom det proaktiva språket.

I går lät vi en stadsodlare ge dig sitt perspektiv på hur du kan öka din personliga makt; genom att återta kontrollen över vad du äter och hur det odlas, samt genom att bygga ett riktigt socialt skyddsnät baserat på vänskap, samarbete och utbyte av varor och tjänster i din närmiljö.

Vi kommer att återkomma till Ubuntu – insikten att du för att få det bättre, behöver se till att alla runt dig också får det bättre – för allt hänger samman. Fast innan dess ska vi titta på systemtänkande, värderingssystem och mycket annat – inte minst oss själva som art.

En av förklaringarna till varför vuxenvärlden har betett sig så galet (sett till de globala konsekvenserna för planeten och för din egen hälsa och dina egna framtidsutsikter) utgörs av något som kallas för spiraldynamik. Det är en modell som försöker förklara hur vi människor och våra värderingar utvecklas både historiskt och i nutid samt vidare in i framtiden.

Vi kommer snegla på modellen ett par dagar, för att det finns en hel del som du kommer att känna igen och plötsligt förstå på ett nytt sätt – t ex olika situationer i skolan, på fritiden, i hemmet, på stan, i politiken, på TV etc. Fast den största nyttan handlar inte om att du kan få hjälp att navigera resten av dina tonår, utan snarare att du får en nyckel till att förstå din omvärld och göra dig själv förstådd.

Om du gillar att ha en överblick först, så har du en engelsk presentation länkad nedan. Ta dig en titt; i morgon ska vi dyka ner i modellen. Ta med badkläder och handduk!

%d bloggare gillar detta: