Spiraldynamik – Ritualer och gemenskap

nlp-p-184Vi vandrar vidare från gårdagens savann, där den skrämmande mystiska världen till sist fick sin förklaring genom våra första religioner. Att vara ensam visade sig inte vara så smart (de som fortsatte på det viset blev ju uppätna i högre grad än de som började samarbeta i grupp), fast som art blev ju förstås inte så mycket smartare på en gång.

Vi fantiserade om gudar och började slåss inte inom gruppen, men mot andra grupper. Ibland om faktiska resurser, som en bra plats att fiska på eller schyssta bärbuskar, men ibland även för att äta upp våra fiender. Vad är en kannibal på slottet… ja, ni förstår. Inom gruppen höll vi sams och vi följde någon av de äldre som hade mest erfarenhet/kunskap att förmedla. Gentemot andra – både djur och grupper av människor – som inkräktade på vårt territorium, försvarade vi både våra tillgångar och varandra. Fast det hände förstås även att grupper som liknade varandra till tankesätt hittade vänner och växte sig större.

Ritualer och berättelser om allt mellan himmel och jord präglade vårt sätt att se på vår omvärld – och vi trodde att allt annat var levande – precis som små barn gör än i dag. Dumma stolen! utbrister gärna barnet som just slagit i tån i ett stolsben, som om stolen var skyldig.

Vinsterna med att gruppera oss och börja samarbeta var högre överlevnad, mer tillgång till mat och ökad trygghet – men samtidigt växte grupperna och enskilda individer hade inget eget värde. Det var schamanen som bestämde vem som skulle offras för dagen. Något som naturligtvis inte alltid passade de unga och starka krigarna…

Undrar du över hur mycket av det här tänkandet som fortfarande påverkar dig i dag? Firar du jul? Påsk? Halloween? Hur många i din närhet känner du som går runt och pratar i termer som attraktionslagen och andliga lagar? Hur många tonåringar i din närhet är helsålda på en enstaka artist och följer den som om allt den gör är facit för livet?

Det finns ett stort värde i grupptänkandet, samtidigt som pendeln kan slå över så långt att det inte finns plats för individen – och då börjar pendeln svänga tillbaka – oftast på bekostnad av allt det positiva som fanns med att vara i grupp.

I morgon ska vi följa krigarnas väg – djungels lag – kanske känner du igen dig även där.

%d bloggare gillar detta: